top of page

Verhoilun ekologisuus

Mitä jos kunnostaisitkin vanhan tai jo olemassa olevan huonekalun, auton penkin, veneen kuomun tai patjat? Onko olohuoneen sohvasi sopiva ja mieluisa, mutta väsähtänyt ikimuistoisten leffailtojen jäljiltä? Löysitkö vintin kätköistä ihanan vintagenojatuolin, jonka kissa on raapinut pilalle vai ovatko ruokailutuolisi saaneet elämänmakuiset puumerkkinsä lasten tahmasormista? Kulkeeko vanhempiesi nostalginen vanha Mini, mutta kaipailee penkkien entisöintiä vai ovatko veneesi patjat kenties seilanneet jo parhaimmat seikkailunsa?

polya1.jpg

Useimmiten vanhojen jo olemassa olevien huonekalujen rungot ovat puisia ja niiden suunnitteluvaiheessa on otettu huomioon uudelleen korjattavuus. Vaikka pehmusteet väsyvät jo paljon aiemmin, hyvät rungot kestävät ajan hammasta vuosikymmeniä ja kaikki muu on vaihdettavissa. Puu myös patinoituu käytössä kauniisti tuoden ympäristöönsä kodikasta lämpöä ja on siksikin kestävä valinta kodin kalusteissa.

Veneesi saattaa olla vanha, mutta monella tapaa sinulle merkityksellinen tai autosi voi olla harvinaisuus, jonka historiallista arvoa haluat vaalia. Uudempi auto palvelee varmasti hyvin, mutta siinäkin voi penkin reunat repsahtaa ja sisusmateriaalit tursuta saumoista. Ei tarvitse vaihtaa koko kulkupeliä, kun käyttöikää ja -mukavuutta voi parantaa kunnostuksella ja verhoilulla.

Kulumista tapahtuu, vahinkoja sattuu ja elämä jättää jälkensä, mutta kaikkea ei tarvitse eikä pidä tai ole järkevää vaihtaa aina uuteen. Vanhan ja olemassa olevan huonekalun, auton tai veneen kunnostaminen ammattilaisella pidentää tuotteen elinkaarta, mikä puolestaan vähentää jatkuvasti syntyvää jätemäärää, säästää luonnonvaroja ja työllistää suomalaisia osaajia.

Peräti 30 prosenttia normisuomalaisen tuottamista kasvihuonekaasuista syntyy asumisesta. Lisäksi kuormaan tulevat vielä sisustushankinnat. Kannattaa miettiä tarvitsetko kotiin oikeasti lisää uusia huonekaluja? Ennen uuden ostamista, harkitse ja selvitä voisiko vanhan huonekalusi verhoiluttaa uudelleen. Vältä kertakäyttötrendien perässä juoksemista ja kiinnitä huomiota tuotteen laatuun sekä sen korjausmahdollisuuteen. Voisiko "uusi huonekalusi" ollakin kierrätetty ja verhoilijan korjaama?

bottom of page